Voorkant online flyer.png

Beste student,

Je staat aan het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven. Jouw keuze voor een scheikundige opleiding kunnen wij als beroepsvereniging natuurlijk alleen maar toejuichen. Leuk dat je je gaat verdiepen in moleculen, reacties, processen en al het andere binnen de chemische sector.

Met jouw opleiding kun je vele kanten op binnen de chemie. De KNCV helpt je graag bij het ontdekken en ontwikkelen van jouw passie, zodat je op de juiste plek terecht komt en je op jouw manier bij kan dragen aan al het moois dat de chemie teweeg brengt. 

Ook al is er veel bekend over moleculen en hun gedrag, toch blijft onderzoek hard nodig. Met die nieuwe kennis maken we de wereld telkens een beetje beter. Ook hier helpen we je door relevante informatie en artikelen binnen ons vakgebied te delen. 

Sluit je aan bij Jong KNCV door studentlid te worden van de KNCV, je betaalt de eerste 3 jaar slechts 10 euro. Hiermee investeer je in jezelf én in de chemische sector, zo kunnen we elkaar blijven versterken.

Ik sluit me aan!

Wat we doen

Wij, Jong KNCV, organiseren activiteiten specifiek voor jonge chemici, life scientists en procestechnologen. Ook in je studietijd hebben wij je veel te bieden:

• Een online vraagbaak, waar een team van experts klaar zit om jouw scheikundige vragen te beantwoorden. Altijd handig tijdens het studeren!
• Relevante en inspirerende nieuwtjes en artikelen in online C2W.
• Postercompetities speciaal, zowel voor voor studenten van universiteit als hogeschool, waarmee geldprijzen te winnen zijn.
• Tal van evenementen voor chemici, bijvoorbeeld om je voor te bereiden op je toekomst na je studie.
• Toegang tot reisbeurzen, bijvoorbeeld om congressen in het buitenland te bezoeken.

Jong KNCV is de jongerentak van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Als student kun je je aansluiten bij Jong KNCV door studentlid te worden van de KNCV.

Wat voor een chemicus ben jij?wat voor chemicus ben jij start2.png

Chemici zijn er in allerlei soorten en maten. Welk type ben jij?

Doe de test!

Komt er uit de test al één duidelijk vakgebied naar voren of twijfel je nog? In beide gevallen is het goed om te weten dat de KNCV voor alle vakgebieden een eigen sectie heeft. Als studentlid kun je gratis lid worden van twee secties. De secties informeren je specifiek over het vakgebied en organiseren hun eigen evenementen. Zo kun je ontdekken of het echt het vakgebied is waar jouw passie ligt.

De werking van deze test is niet wetenschappelijk aangetoond, dus gebruik is op eigen risico. 

Winnie, student: Steek vooral moeite in vakken waarvoor je een passie kunt ontwikkelen en lees daar af en toe een leuk artikel of een vakblad over. Zo maak je van je studie ook je hobby en houd je het uiteindelijk makkelijker vol.

Toon en Hans: Wist je dat een voorwerp ook prima werkt om de aandacht te trekken in een (online) presentatie? Misschien kan je je hele verhaal wel vertellen aan de hand van een paar voorwerpen, zonder dat je slides hoeft te gebruiken.

Joppe, student: Maak ook een hoop lol tijdens je studie. En realiseer je dat een deel van de mensen met wie jij in de collegezaal zit later je collega kan worden in het beroepsleven.

Gijs, carrièrecoach: Als je twijfelt over bijvoorbeeld een vacature, probeer dan goed na te gaan waar dat gevoel vandaan komt. Wat maakt dat jij twijfelt? En wat zegt dat over jouw wensen? In negatieve emoties zit veel interessante informatie over wat je nodig hebt in een baan (of stage).

4 websites om in de gaten te houden:

Open je ogen

Eye-openers is een podium voor veelbelovende jonge wetenschappers. Zij leggen in één minuut uit wat hun bezighoudt, wat ze daarin fascineert en waar ze naar op zoek zijn. Bondig, prikkelend, visueel en kort door de bocht. Bedoeld voor mensen met een brede interesse in wetenschap (die natuurlijk best weten dat het complete verhaal wat genuanceerder ligt).

Naar de video's

Chemische tijdschriften

Chemistry Europe is een vereniging van 16 chemische verenigingen uit 15 Europese landen, die samen meer dan 75.000 chemici vertegenwoordigen. Chemistry Europe publiceert een breed scala aan hoogwaardige wetenschappelijke tijdschriften.

Lees meer

Chemie in Europa

De European Chemical Society, EuChemS, is een overkoepelende organisatie die de nationale chemische verenigingen en andere chemie-gerelateerde organisaties in Europa representeert. De jongerentak van EuChemS is het European Young Chemists’ Network (EYCN).

Lees meer

Alledaagse chemie

Op Compound Interest vind je allerlei korte en interessante infografics over de chemie van het dagelijks leven. Van "Waarom kunnen bladeren zorgen voor treinvertraging" tot "de 12 principes van groene chemie" en alles daartussen.

Ontdek de infographics

Ja, ik word studentlid