Mees Dieperink winnaar Wetenschapsbattle VUURVLIEGEN 2023
V.l.n.r. Eva Meeus, Sanne de Smit, Jelle Hofman, Mees Dieperink en Jeroen Sijbers (directeur C3)
Leerlingen van basisschool de Ridderhof, Montessori basisschool Arcade en KC de Minstreel hebben onderzoeker Mees Dieperink van onderzoeksinstituut AMOLF uitgeroepen tot winnaar van de wetenschapsbattle VUURVLIEGEN 2023. Na een spannende strijd met drie andere wetenschappers wist hij het meest helder en overtuigend zijn onderzoek over nanodeeltjes aan de kinderen te presenteren.
VUURVLIEGEN
Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3) organiseert jaarlijks de spannende wetenschapsbattle VUURVLIEGEN waarbij leerlingen uit het basisonderwijs bepalen welke onderzoeker het beste zijn of haar onderzoek voor het voetlicht kan brengen. De achterliggende gedachte is dat wie zijn onderzoek kan uitleggen aan een negenjarige dat aan iedereen kan. Door deel te nemen aan VUURVLIEGEN leren onderzoekers hun onderzoek helder en overtuigend te presenteren. Tegelijkertijd ervaren kinderen wat een onderzoeker in de chemie precies doet. Tijdens deze vierde editie van VUURVLIEGEN pitchten vier onderzoekers hun wetenschappelijke onderzoek voor 230 leerlingen. De kinderen bepaalden via stemming wie de beste presentatie gaf en wie de VUURVLIEG van 2023 werd.
Deelnemende wetenschappers
Voor de genomineerde wetenschappers was het de uitdaging om hun wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een helder verhaal voor kinderen:
Mees Dieperink is PhD-student bij onderzoeksinstituut AMOLF in Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de karakterisatie van nanodeeltjes zodat hij in de toekomst eventueel nanodeeltjes aan zonnepanelen toe kan voegen, om deze efficiënter te maken. Of door materialen in de zonnepanelen te vervangen door nanodeeltjes, zodat deze lichter, flexibeler en transparanter kunnen worden.
Eva Meeus is PhD-student aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar katalysatoren, een soort helpende handjes, die verbindingen kunnen maken en breken. Deze katalysatoren maken zo reacties mogelijk, die anders niet plaats kunnen vinden. Ze kijkt bijvoorbeeld naar katalysatoren die medicijnen alleen in zieke cellen in elkaar kunnen zetten, zodat vervelende bijwerkingen voorkomen kunnen worden.
Jelle Hofman is PhD-student aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar het recyclen van het element fosfor. Fosfor is een bouwsteen in het menselijk lichaam en zorgt voor een goede energiehuishouding. Het is erg lastig om fosfor te recyclen. Jelle zijn onderzoek moet daar verandering in brengen, zodat we in de toekomst niet zonder deze belangrijke bouwsteen komen te zitten.
Sanne de Smit is post-doc onderzoeker en docent aan de Universiteit van Wageningen. Zij doet onderzoek naar het omzetten van afval met behulp van micro-organismen. De micro-organismen zetten afvalwater om en hier komt energie bij vrij. Door de micro-organismen aan een speciale batterij te koppelen, kan deze tijdens de omzetting van het afvalwater worden opgeladen. Zo kunnen we in de toekomst energie winnen uit afval.
Lesmateriaal
De presentatie van winnaar Mees wordt vertaald naar lesmateriaal voor het basisonderwijs zodat meer kinderen ervaren hoe interessant wetenschappelijk onderzoek kan zijn. Leerkrachten kunnen hiermee gericht aan de slag met onderzoekend leren binnen de gestelde leerdoelen op het terrein van Wetenschap en Technologie. De ontwikkelde materialen worden gratis beschikbaar gesteld.
Centrum JongerenCommunicatie Chemie (C3)
C3 laat kinderen en jongeren kennismaken met chemie en life sciences zodat ze hun talenten hierin ontdekken en weloverwogen keuzes kunnen maken in profiel en studie. Via het scholierenplatform exactwatjezoekt.nl helpt C3 jongeren bij hun bètavakken en biedt voorlichting over werkveld en opleidingen in bèta en techniek. VUURVLIEGEN is een initiatief van de KNCV en C3.
Reacties op 'Mees Dieperink winnaar Wetenschapsbattle VUURVLIEGEN 2023'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.