Verder: Nieuw Bridging Bonds symposium, Nomineer biochemisch talent

(30 mei 2024) Volgende week ligt het C2W | Mens & Molecule magazine weer op de mat. Speciaal voor onze nieuwsbrieflezers lichten we hieronder alvast een paar online artikelen uit.

Labwerk heeft veel impact op het milieu. Groningse onderzoekers hebben hun pogingen om de universiteitslaboratoria te verduurzamen gedetailleerd in kaart gebracht en zetten nu hun tips op een rij. Ook lees je over doe-het-zelven met eiwitbouwblokken.

Verder hebben promovendi nog drie dagen om zich in te schrijven voor de Spotlight Prijs pitch competitie; kun je tickets halen voor de Avond van de Chemie; houdt het NBV een netwerkdiner; kun je talentvolle AIO's nomineren voor het beste proefschrift in de biochemie en moleculaire biologie, en vind je onderaan meer verenigingsnieuws en de agenda.

Wij wensen je veel leesplezier.

Op 13 juni 2024 vindt de officiële onthulling plaats van het Nationaal Chemisch Erfgoed 2024.Voorafgaand aan de onthulling nemen verschillende sprekers je mee in de boeiende geschiedenis rondom het Concerthuis en het belang van het gebouw voor de chemie.

Klaas van Berkel, emeritus-hoogleraar Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, schetst de symbiose tussen genootschap en universiteit in de 19e eeuw. Stratingh-biograaf Ulco Kooystra neemt je mee in de fascinerende wereld van Stratinghs experimenten. En Ewout Lubberman van start-up en batterijenpionier LeydenJar vertelt over hun grensverleggende werk aan de ontwikkeling van nieuwe materialen voor lithiumionbatterijen met de hoogste energiedichtheid ter wereld.

De KNCV organiseert aansluitend de Algemene Ledenvergadering (ALV) voor haar leden, gevolgd door een buffetdiner. Indien je vragen hebt voor bij de ALV, verzoeken wij je deze tijdig via dit formulier in te dienen.

Wil je aanwezig zijn bij de onthulling van het Nationaal Chemisch Erfgoed en/of meedenken en beslissen over de toekomst van de KNCV tijdens de ALV? Kom dan op 13 juni 2024 naar het Concerthuis in Groningen. Aanmelden is gratis, maar wel verplicht. Registreer je nu kosteloos voor deze bijzondere dag.

Join us for the inaugural Bridging Bonds Symposium 2024 on November 7th in Utrecht, where the worlds of soft matter and macromolecular chemistry intersect. Organized by the KNCV divisions Macromolecules and Soft Matter, this year's symposium will spotlight groundbreaking applications in soft robotics and hydrogels for biomedicine.

The symposium culminates with the prestigious Van Arkel Prize ceremony and lecture, celebrating an outstanding contribution to inorganic and physical chemistry. Additionally, (PhD)-students have the opportunity to showcase their research during the poster session and poster pitches, with the best pitch earning €150. Whether you are a student, researcher, or industry professional, this event promises to inspire and expand your horizons at the exciting intersection of soft matter and macromolecular chemistry.

Tickets
Tickets are now available, offering access to a full day of illuminating discussions, networking opportunities, and enriching insights, including lunch and drinks.

  • KNCV-, Macromolecules-, and Soft Matter-members: Free early bird tickets!
  • Non-members: €95

Don't miss this opportunity to be part of a cutting-edge event in the field of chemistry. For more information and to register, visit our website.

Are you an ambitious PhD student passionate about communicating your scientific discoveries? Here's an exciting opportunity to win €500 by showcasing your work at the Avond van de Chemie. During this theater evening, three participants will have the chance to showcase their research in a concise 3-minute pitch. The audience will select the winner, who will receive both €500 and the opportunity to record an Eye-opener. Additionally, the two runners-up will each receive €250 for their outstanding performances.

Interested in joining? Create a concise and creative one-minute video introducing yourself and your research by the deadline of June 2, 2024!! Take a look at the Spotlight Prize regulations for further details.

The Spotlight Prize is generously sponsored by Ardena, a fully integrated Contract Development & Manufacturing Organization (CDMO) with a core focus on bringing molecules to the clinic. Visit the career page and explore your opportunities.

Het NBV-bestuur is er trots op deze zomer gastheer te mogen zijn van het European Congress on Biotechnology in Rotterdam, een combinatie van de congressen: ECB2024, IBS2024 en NBC-24.

Speciaal voor haar leden organiseert de NBV tijdens het ECB2024 een netwerkdiner in de chique Smoking Room van de SS Rotterdam. Wij beloven heerlijk eten, drinken, prachtig uitzicht, goede sfeer en een interactief netwerkdiner gefaciliteerd door moderator Desiree Hoving.

Wat: NBV Netwerkdiner
Wanneer: maandag 1 juli 2024, 19:00 - 22:00 uur
Waar: Smoking room, SS Rotterdam

Er is ruimte voor 100 deelnemers, dus schrijf je snel in. Het evenement is gratis.

Ben je promotor of co-promotor van een talentvolle AIO? Ieder jaar reikt de Stichting Stimulering Biochemie Nederland (SSBN) een prijs uit voor het beste proefschrift in de biochemie en moleculaire biologie, de H.G.K. Westenbrinkprijs. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van €2.000. De prijswinnaar zal in het najaar bekend worden gemaakt door de NVBMB.

Nominaties dienen voor 15 juli 2024 te worden ingediend, door een korte toelichting omtrent het belang en de kwaliteit van het proefschrift, een CV van de kandidaat, en de digitale versie en zes geprinte exemplaren van het proefschrift op te sturen naar de secretaris van de NVBMB, Hugo van Ingen: nvbmb@kncv.nl.

Meer informatie

Duik op donderdagavond 10 oktober in de boeiende wereld van de chemie tijdens de Avond van de Chemie in het Flint Theater, Amersfoort.

Heb je je ooit afgevraagd hoe bloedtesten voor alzheimerdiagnose worden ontwikkeld? Benieuwd naar de cruciale rol die chemici spelen in duurzame, circulaire chemie? Wil je ontdekken hoe kunstmatige intelligentie veel meer is dan alleen chatten met ChatGPT en hoe het de medicijnontwikkeling revolutioneert? Kom naar de Avond van de Chemie om antwoord te krijgen op deze vragen en geniet van verrassende lezingen van: neurochemicus Charlotte Teunissen (Amsterdam UMC), circulair chemicus Chris Slootweg (Universiteit van Amsterdam) en computationeel chemicus Gerard van Westen (Universiteit Leiden).

En dat is nog niet alles! Ervaar een spannend prijzengala, met de Jong KNCV Spotlight Prijs-pitchcompetitie, waar je kunt stemmen op de beste PhD-pitch. De avond wordt afgesloten met een muzikaal optreden van de Meisjes met de Wijsjes.

Speciale aanbieding voor KNCV-leden: Tickets zijn slechts €20 (studenten €12,50), inclusief drankjes, als ze vóór 20 september worden gekocht. Je kunt één introducé meenemen tegen hetzelfde tarief. Niet-leden betalen €40. De deuren gaan open om 19:00 uur, het programma loopt van 19:30 tot 22:00 uur, gevolgd door een receptie.

Jong KNCV Theater-diner: Jong KNCV nodigt alle jonge chemici uit voor een heerlijk theaterdiner in The Far East in Amersfoort van 17:00 tot 19:00 uur. Geniet van heerlijke Chinese gerechten voor €22,50 (eerste drankje inbegrepen). Mis deze onvergetelijke avond niet - reserveer nu je tickets!

De sectie Nederlandse Procestechnologen (NPT) organiseert op dinsdag 25 juni van 16.00 – 17.00 uur een webinar, dat in het teken zal staan van slimme regeltechniek als praktisch instrument om processen te optimaliseren en te verduurzamen.

Leo den Brok (Dotx Control Solutions) vertelt over een concreet praktijkvoorbeeld: de toepassing van regelaar georiënteerde modellen en AI bij het verminderen van emissies bij Tata Steel. Leyla Özkan (TU/e) belicht de ontwikkelingen in ‘model predictive control’. Aan de hand van diverse voorbeelden geeft zij haar visie op de mogelijkheden voor de procesindustrie.

Deelname is gratis, ook niet-leden zijn van harte welkom.

Meld je hier aan!

De Universiteit Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum en de Technische Universiteit München organiseren dit jaar voor de vierde keer de Virtual ChemBio Talks op 24 september van 12:00 tot 18:00 uur. We kijken uit naar een stimulerend evenement met Keynote Lectures van Kate Carroll en Kai Johnsson en verder lezingen van Lara Malins, Nir London, Emily Derbyshire, Sebastian Essig en Prinessa Chellan.

Verder zullen Flash Talks van promovendi en postdocs weer onderdeel zijn van het programma. Ben je een promovendus of postdoc en wil je een Flash Talk geven, geef je dan op voor de Abstract Challenge.

Rianne-PhDDe Kolthoffprijs voor het beste proefschrift in de analytische chemie is gewonnen door Dr. Rianne van Outersterp. In haar PhD thesis Metabolite Identification Using Infrared Ion Spectroscopy beschrijft ze een methode die massaspectrometrie en infraroodspectroscopie combineert om zo molecuulstructuren op te helderen van stoffen die in lage concentraties voorkomen in complexe mengsels. De Kolthoffprijs is vernoemd naar chemicus Izaak Maurits Kolthoff (1894-1993) en wordt tweejaarlijks uitgereikt door de KNCV Sectie Analytische Chemie. 

Op woensdag 8 mei vond de finale dag van de KNCV Macromolecules Student Challenge 2024 plaats. Vier teams van chemiestudenten van diverse hogescholen en universiteiten hadden zich gedurende enkele weken verdiept in een uitdaging die was voorbereid door Covestro. De uitdaging draaide om het thema 'Duurzaamheid & Polymeren'. De opdracht luidde om een innovatieve en creatieve oplossing te bedenken op het gebied van coatings of lijmen, met als randvoorwaarden 'recycling door ontwerp & biogebaseerde polymeren'. Elk team kreeg de kans om hun plan te presenteren aan de jury. Daarna volgde een rondleiding over de labs bij Covestro in Zwolle.

Het winnende team, dat een recyclebare en biogebaseerde coatingoplossing voor medisch verband ontwikkelde, ontving een aandenken van Covestro en een prijs van €500 namens de KNCV MM. De organisatie en studenten kijken terug op een zeer geslaagde Student Challenge.

Vrijdag 31 mei

Dutch Peptide Symposium 2024
📍Amsterdam

Dinsdag 11 juni

Avondlezing 'Een paradigmaverschuiving in de vorming van functionele supramoleculaire systemen
📍 Utrecht

Donderdag 13 juni

Nationaal Chemisch Erfgoed 2024 'Concerthuis - Sibrand Stratingh Ez'
📍 Groningen

Donderdag 14 juni

Excursie naar Koninklijke Euroma B.V. & CKZ special
📍 Zwolle

Dinsdag 18 juni

Excursie naar Green Chemistry Campus
📍 Bergen op Zoom

Woensdag 19 juni

Excursie naar de chloorfabriek van Nobian
📍Delfzijl

Vrijdag 21 juni

Glycoscience NL 2024
📍 Utrecht

Maandag 24 juni - woensdag 26 juni

Carbocat 10: International symposium on carbon for catalysis
📍 Florence

Zondag 30 juni - 5 juli

18th Belgian Organic Synthesis Symposium
📍 Luik

Maandag 1 juli

NBV Networking Event
📍 SS Rotterdam

                      SABIC_logo.svgUnipat-BV-logo

De KNCV is ook te volgen op:

KNCV op Facebook        KNCV op Twitter        KNCV op LinkedIn        KNCV op LinkedIn

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de KNCV.

Adres:
Synthesium – Gebouw Castellum, Ingang C
Loire 150, Den Haag
070 3378790

www.kncv.nl

Copyright © 2023 KNCV, All rights reserved.
Bekijk in de browser
Klik hier om je uit te schrijven.