Reminder

Samenvatting
Sinds oktober 1973 produceert de kerncentrale in Borssele elektriciteit door middel van kernsplijting. In de basis natuurlijk een fysisch proces, maar er komt heel wat chemie kijken bij het veilig bedrijf voeren met een drukwaterreactor zoals KCB.

In het lezing wordt uitgelegd hoe de centrale werkt en wat de rol van chemie hierin is. Ook wordt het bedrijven van de kerncentrale in het bredere perspectief van de gehele splijtstofcyclus besproken en wordt de rol van de chemie daarin benoemd.

  • Hoe werkt de kerncentrale?
  • Hoe ziet de splijtstofcyclus eruit?
  • Waar speelt chemie een rol in het bedrijven van een kerncentrale in en de splijtstofcyclus?

Curriculum vitae:
Menno Crajé-losMenno Crajé (Geldrop, 1965) studeerde Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Na zijn afstuderen in 1988 heeft hij promotie onderzoek gedaan naar het in-situ karakteriseren van hydrotreating katalysatoren met behulp van Mössbauerspectroscopie en Extended X-ray absorption fine structure, gecombineerd met methoden om de chemische eigenschappen van de katalysatoren te onderzoeken.
Na zijn promotie in 1992 en het vervullen van zijn militaire dienstplicht bij het fysisch en elektronisch lab van TNO werkte hij van eind 1993 tot eind 1999 bij de kerncentrale Borssele. Na vijf jaar als wetenschappelijk medewerker aan de TU Delft te hebben gewerkt keerde hij in 2004 terug naar de kerncentrale, waar hij nu nog steeds werkt. Hij heeft een aantal jaar leiding gegeven aan de afdeling die verantwoordelijk is voor stralingsbescherming, reactorfysica, chemie en radioactief afval verwerking en vervolgens aan de afdeling die verantwoordelijk was voor de vergunningstrajecten voor het invoeren van MOX splijtstof, voor het verlengen van de ontwerpbedrijfsduur en voor de revisie van de vergunning. Momenteel heeft hij een staffunctie waarin hij verantwoordelijk is voor de vergunningssituatie, voor het compliance managementproces en voor de alarmvoorbereidings- en responsorganisatie van de KernCentrale Borssele.

Datum
Donderdag 8 februari 2024

Aanvang
20.00 uur

Locatie (Let op, andere locatie dan gebruikelijk. Zie ook website.)
CitySense (dependance)
TiO University of Applied Science
St.-Jacobsstraat 12
3511 BS UTRECHT
Op loopafstand van Utrecht CS

Aanmelden
Mail naar chemdorpjwj@hotmail.com

Ga naar de website

Chemische Kring Midden Nederland

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de CKMN of zich voor deze nieuwsbrief hebt opgegeven.

Secretariaat:
Drs. J.W.J. (Jan Willem) van Dorp
Anna Paulownalaan 168
3708 HR Zeist
030 691 34 73

ckmn.kncv.nl

Copyright © 2023 KNCV, All rights reserved.
Bekijk in de browser
Klik hier om je uit te schrijven.