Samenvatting
We nemen jullie mee in het proces van het bierbrouwen, de vergisting van bier en uiteraard het proeven van bier. De avond begint met een presentatie over het brouwproces, waarbij we ook kort ingaan op de (bio)chemie die hierbij komt kijken. We behandelen de ingrediënten van bier, en de invloed van deze ingrediënten op het eindresultaat. Daarna gaan we dieper in op het proeven van bier, waarbij we vertellen waar je op moet letten bij het proeven en welke geuren en smaken je kunt ontdekken in bier. Daarnaast geven we een introductie in de wereld van de bierstijlen. De avond wordt afgesloten met een practicum (proeverij), waarbij de opgedane kennis in de praktijk kan worden gebracht.
De proeverij is in het lidmaatschap van de CKMN inbegrepen; van niet-leden kan een kleine bijdrage gevraagd worden. I.v.m. de proeverij is aanmelding voor de lezing essentieel.
Henk van Doorn begon zijn loopbaan in 1990 als radiodiagnostisch laborant in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. In 2001 trad hij als Stralingshygiënist in dienst bij het toenmalig Interfacultair Reactor Instituut van de T.U. Delft en daar behaalde hij in 2002 het diploma Stralingsdeskundige Niveau 3. Inmiddels is Henk Stralingsbeschermingsdeskundige op het niveau van coördinerend deskundige, nog steeds bij het IRI dat inmiddels de naam TUdelft | Reactor Institute draagt. Als zodanig is hij als gediplomeerd imker ook verantwoordelijk voor de bijenkolonie waarvan de honing gebruikt wordt voor het monitoren van stralingsbelasting van de omgeving.
Rogier van Oossanen leerde bier pas echt waarderen toen hij als student in de instituutbar van het reactor instituut door Henk geïntroduceerd werd in de wereld van speciaalbieren. Tijdens zijn promotieonderzoek bij het Erasmus MC en de TU Delft naar radiotherapie bleef hij een vaste gast en was ook achter de bar te vinden. Als onderdeel van de Dome Brewers was Rogier verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de recepten. Tegenwoordig werkt hij bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming als inspecteur. In zijn vrije tijd brouwt hij nog steeds bier en komt regelmatig met andere hobbybrouwers bijeen in Utrecht als onderdeel van de 'Ik Brouw in Utrecht' (IBU) groep.