Nieuwsbrief oktober 2015
header

Beste KNCV-leden,

Nog een paar dagen en de eerste Nederlanders pakken hun koffers voor een welverdiende vakantie. Ook op het KNCV-bureau zullen we de komende maanden wat gas terugnemen. Maar we zitten uiteraard niet helemaal stil: in de zomerperiode zal het bureau verhuizen naar een nieuw kantoor op de begane grond van het Synthesium. Daarnaast werken we gestaag door aan de uitbreiding van het Chemie Media Centrum, de voorbereidingen voor de Avond van de Chemie en rollen we een nieuw trainingsprogramma uit voor de KNCV Academy. Meer nieuws uit en over de chemie leest u in deze nieuwsbrief. Wij wensen u alvast een fijne, ontspannen zomer!


vlnr: Joy, Renée, Frank, Jan-Willem, Frans, Carolien, Marjan en Lena.

Gouden Medaille 2017 naar Nathalie Katsonis

De KNCV Gouden Medaille, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent, gaat dit jaar naar prof. dr. Nathalie Katsonis. “Katsonis is een uitmuntende chemica met een heel duidelijk eigen gezicht in zeer uitdagend onderzoek”, aldus juryvoorzitter Hermen Overkleeft. De chemieprijs  wordt officieel uitgereikt op 6 december tijdens CHAINS 2017 in Veldhoven. Lees hier meer over de nieuwe winnares.

Afbeelding
Afbeelding

Avond van de Chemie

Alle early bird tickets voor de Avond van de Chemie zijn inmiddels verkocht! De zaal van Flint Amersfoort begint aardig gevuld te raken. Dus wacht niet te lang, want zoals Ben Feringa zegt: “Beleef dit feest van de chemische wetenschap en mis het vooral niet!” Bestel nu je kaarten. Ook benieuwd wat Kitty Nijmeijer zegt over de Avond? Lees hier het interview dat de KNCV met haar had in C2W 12.

KNCV promofilm is uit!

Trots presenteren wij de promofilm van de KNCV. Bekijk hem nu! Alle versies (Nederlands, Engels, met en zonder ondertitels) zijn te bekijken op ons eigen videokanaal op Youtube. Wilt u een hoge resolutie ontvangen, stuur ons dan gerust een mail.

Afbeelding
Afbeelding

Terugblik Meet en Greet

De KNCV Meet & Greet 13 juni in Utrecht was een gezellige middag vol inspirerende lezingen, nieuwe initiatieven en een gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Na een korte introductie van KNCV-voorzitter Floris Rutjes vertelde Syuzanna Harutyunyan, Gouden Medaille-winnares van 2016, over haar onderzoek naar Grignard-addities. Jan van Maarseveen vervolgde met een verhandeling over de beeldvorming van de chemie in de media. De middag werd afgesloten met de presentatie van het Chemie Media Centrum en het nieuwe Engelstalige online magazine C2W International. Voor een impressie van de middag, klik hier.

Jaarverslag 2016

Op 14 juli zal het jaarverslag van de KNCV over 2016 gepubliceerd worden. Het jaarverslag is als bijlage ingestoken bij C2W 13. U kunt het vanaf die dag ook lezen op onze website.

Afbeelding

Nieuws van ChemPubSoc

De KNCV is mede-eigenaar van een serie wetenschappelijke tijdschriften, gebundeld onder de naam ChemPubSoc. We willen u graag op de hoogte houden van relevant nieuws van ChemPubSoc.

  • Angewandte Fest Symposium - Op 11 september organiseert ChemistryViews.org, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Deutsche Chemische Gesellschaft, het Angewandte Fest Symposium met twaalf vooraanstaande sprekers, onder andere Ben Feringa en drie andere Nobelprijswinnaars. Registreer je hier voor dit gratis online evenement en volg de live stream.
  • 750e editie van Chemistry – A European Journal – Recent is het 750e nummer verschenen van Chemistry – A European Journal. Lees hier de editorial die terugblikt op de geschiedenis van het vakblad. Tot eind juli heeft u via deze link gratis toegang tot deze uitgave.

Nieuws uit de Secties

CHG
Uit de erfenis van Hans van Spronsen heeft de Chemie Historische Groep jaargangen over de periode 1908-1999 van het Chemisch Weekblad en het Chemisch Magazine in handen gekregen. Met financiële steun van de KNCV en een privédonatie werd het Chemisch Weekblad gedigitaliseerd. Momenteel wordt nagegaan of en hoe de bestanden direct beschikbaar kunnen worden gemaakt op de CHG-website. Voorlopig zijn de bestanden te raadplegen via een Dropbox-folder en via deze link toegankelijk.

NBV
Op 27 juni is een bijlage over biotechnologie verschenen bij het Financieele Dagblad waar de NBV aan heeft meegewerkt. De special gaat in op de laatste ontwikkelingen in de Life Sciences & Health sector.

SAC
Wil je zien wie er in Nederland bezig zijn met Analytische Chemie, en wat ze precies doen? Analytisch chemici verrichten dag in dag uit de metingen die we gebruiken om ziektes te diagnosticeren, industriële processen goed te laten verlopen en Nederland een veilig land te maken. De verschillende manieren waarop de Analytische Chemie hieraan bijdraagt, laat de Sectie Analytische Chemie (SAC) zien op The Analytical Challenge op 3 november 2017 bij de Hogeschool Utrecht. Onze werkgroepen leggen uit hoe deze belangrijke uitdagingen vanuit verschillende oogpunten benaderd kunnen worden. Thema is ‘Metabolomics’, het meten van àlle kleine organische moleculen in een monster. Binnenkort volgt meer informatie op http://SAC.kncv.nl .

Agenda

7-13 jul      IUPAC 2017 (São Paulo)
9-13 jul      EUCOMC2017
10-13 jul    HRSMC Summer School Organic Synthesis 2017
10-14 jul    Multi-dimensional Chromatography - summer course
21-25 aug  X-ray fluorescence spectrometry - summer course
21-25 aug  Chemometrics - summer course
27-31 aug  EUROPACAT 2017 (Florence)
29 aug       11th International Conference on the History of Chemistry
10-13 sep  Brightlands Rolduc Polymer Conference
12 sep       Geneesmiddelen van de toekomst
12 sep       Elektrokatalyse voor de duurzame produktie van brandstoffen

 De KNCV is ook te volgen op Facebook, LinkedIn en Twitter. Meld je aan en blijf op de hoogte!

De volgende nieuwsbrief verschijnt op 7 september 2017.

 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing