Verder: Ontdek 84 masteropleidingen tijdens de Next Step Master Day

(1 februari 2023) In onze eerste nieuwsbrief van 2024 kijken we reikhalzend uit naar de aankomende editie van het C2W | Mens & Molecule magazine, dat binnen een week op de deurmat zal verschijnen. Als gewaardeerde nieuwsbrieflezers willen we je alvast trakteren op een voorproefje van enkele geselecteerde artikelen.

Verder nodigen we je uit om uitzonderlijk chemisch talenten te nomineren voor de prestigieuze KNCV Gouden Medaille; kun je meehelpen met de Bètalerarenmonitor; krijg je de kans om 84 verschillende masteropleidingen te bezoeken tijdens de Next Step Master Day; delen we benoemingen, nieuwe functies en toegekende subsidies in de online Ons Kent Ons; en vind je onderaan meer verenigingsnieuws en de agenda.

Wij wensen je veel leesplezier.

Deze maand lees je in C2W | Mens & Molecule dat je voor perfecte oligomeren verder moet kijken dan alleen de synthese en betekent een recente publicatie van een ongekend aantal door AI voorspelde kristalstructuren volgens Bernd Ensing dat AI nu ook de (an)organische chemie heeft bereikt.

Ook maken we de eerste spreker voor de Avond van de Chemie bekend: neurochemicus Charlotte Teunissen. In haar interview in C2W | Mens & Molecule en tijdens de theateravond deelt ze haar ervaringen over het opsporen van de juiste biomarkers voor bloedtesten die snel uitsluitsel geven over de aanwezigheid van de ziekte van Alzheimer.

CharlotteTeunissen_sprekerAvdC

De KNCV nodigt alle leden uit om nominaties voor de Van Marumpenning in te zenden. Deze eervolle onderscheiding wordt toegekend aan een individu of non-profitorganisatie die op een buitengewone wijze een significante bijdrage heeft geleverd aan de communicatie over chemie, life sciences, biotechnologie en procestechnologie naar een breed publiek. Hierbij wordt met name gekeken naar op de samenleving gerichte en innovatieve communicatieactiviteiten met een positieve impact, zoals (wetenschaps)educatie, outreach en citizen science.

Zowel opkomende talenten als mensen met een lange staat van dienst, kunnen worden voorgedragen.De Van Marumpenning wordt uitgereikt tijdens de Avond van de Chemie op 10 oktober 2024 in Flint Theater, Amersfoort. De tweejaarlijkse prijs bestaat uit de Van Marumpenning en een officiële oorkonde. Ken je iemand die hiervoor in aanmerking komt? Meld je kandidaat dan vóór 1 mei aan via www.kncv.nl/marum

Afbeelding: Winnaar Van Marumpenning 2022 - Sisters in Science 

Looking for a future in biology, chemistry, or any interdisciplinary life sciences field? Visit the Next Step Master Day on the 27th of February in Utrecht! The Next Step Master Day offers a unique opportunity to explore 84 different master programmes from top institutions nationwide. Spanning from biology to chemistry, from research to science communication and policy - all in a single afternoon. 

In addition to the education market, you have the opportunity to participate in two engaging workshops. Engage in a session by Ingeborg Scheurwater to match your skills with employers needs and find practical ways to enhance these important skills during your master's programme. Also, seize the opportunity to ask any questions you may have about pursuing an internship abroad. Let the story, knowledge, and insights shared by master student Mike Lenstra about his internship abroad motivate you to create your own distinct path.

Mark your calendar for February 27th, from 15:30 – 20:00h, at Utrecht Science Park. Visit www.nextstepmasterday.nl for more information and secure your spot. Your future awaits! 

De Sectie Macromoleculen en de KNCV heten studenten van harte welkom bij de Macromolecular Student Challenge 2024. Na het succes van de vorige keer wordt dit jaar een speciale combinatie van een on-site en online editie georganiseerd. Het thema is “Sustainability and Polymers”. Daarbij kan worden gedacht aan recycling by design en biobased polymers. Door middel van lezingen en presentaties wordt er dieper op dit thema ingegaan.

Op 22 april vindt tijdens een online sessie de introductie van de opdracht plaats. Op 8 mei houden we de on-site finale bij Covestro in Zwolle. Tussen de twee bijeenkomsten werk je als groep aan een oplossing voor het industriële probleem in overleg met jullie coach.

Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de aanmelding is per instituut op volgorde van binnenkomst. Doe je mee?

Ik ontvang graag meer informatie

Het European Congress on Biotechnology (ECB2024) komt naar Nederland dit jaar. Van 30 juni tot 3 juli komen biotechnologen van over de hele wereld samen in het Rotterdamse Doelen Congrescentrum. De NBV is co-organisator, en nodigt al haar leden uit voor een exclusief netwerkdiner op maandag 1 juli 2024. Meer informatie volgt snel, save the date!

Maandelijks organiseert de Rotterdamsche Chemische Kring (RCK) lezingen over de nieuwste ontwikkelingen in de chemie met raakvlakken in de biochemie. De sprekers zijn afkomstig uit de wetenschap, ondernemingen of industrie en bieden vaak een verassende kijk op de toekomst.

Ben jij één van de vele geïnteresseerden (bio)chemici die werkzaam is in Zeeland, Rotterdam/Europoort of Zuid-Holland? Dan zul je de lezingen van de RCK zeker als een verrijking ervaren. Ook studenten HBO en MBO ervaren de lezingen als een verfrissende aanvulling op de reguliere lessen. De lezingen worden maandelijks gehouden in Schiedam om 19:00 uur.

Je bent van harte welkom, ter kennismaking kun je zonder kosten enkele lezingen bijwonen. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan vrijblijvend aan bij de chemischekringrotterdam@gmail.com 

Op 12 februari verzorgt Floris Rutjes een lezing over klikchemie. Interesse? Voor meer informatie bezoek rck.kncv.nl.

Avondlezing: De rol van chemie bij het bedrijven van een kerncentrale

Dr. Menno Crajé zal op 8 februari een avondlezing geven over de rol van chemie bij het bedrijven van een kerncentrale. Hoe werkt de kerncentrale? Hoe ziet de splijtstofcyclus eruit? Waar speelt chemie een rol in het bedrijven van een kerncentrale in en de splijtstofcyclus? De bijeenkomst georganiseerd door de Chemische Kring Midden Nederland, vindt plaats in Utrecht. Vergeet niet om jezelf en een eventuele introducé(e) aan te melden via chemdorpjwj@hotmail.com

In 2021-2022 is de eerste versie van de Bètalerarenmonitor verschenen. Deze monitor schetst een beeld van de situatie rondom het lerarentekort in het voortgezet onderwijs in de bètavakken natuurkunde, scheikunde, wiskunde en informatica. Het lerarentekort is een hardnekkig probleem is en daarom wordt deze monitor elke twee jaar opnieuw uitgebracht om recente ontwikkelingen in kaart te brengen en om op die manier hernieuwde aandacht te genereren.

De informatie in de Bètalerarenmonitor bestaat deels uit landelijke cijfers, maar vooral ook uit cijfers afkomstig uit een enquête onder bètadocenten. Bij het opstellen van de vorige monitor is gebleken dat veel van de informatie alleen via de enquête zichtbaar gemaakt kon worden (zoals bijv. de opleiding van docenten gerelateerd aan bevoegdheid en leeftijd), vandaar dat het belangrijk is om deze informatie weer op te halen.

Help ons mee en vul de enquête in!

Het invullen duurt ongeveer 5 minuten en is volledig anoniem. De deadline is 16 februari 2024.

The IUPAC Committee on Chemistry Education (CCE) is looking for nominees for three awards to be given at the 27th International Conference on Chemistry Education (ICCE2024) in Pattaya, Thailand, on 15-19 July 2024. These awards recognize outstanding contributions to the teaching and learning of chemistry worldwide. The awards are:

  1. Distinguished Contribution to Chemistry Education (DCCE) Award: Recognizes exceptional service to chemistry education and practice over a lifetime. 

  2. Outstanding Early Career Researcher in Chemistry Education Award: Acknowledges early career researchers with impactful chemical education research. 

  3. Special Recognition Award for Excellent Service to the Committee on Chemistry Education: Appreciates individuals who have provided outstanding service to the CCE.

You can nominate a candidate until February 28, 2024!

Wie heeft er een prijs gewonnen? Wie kreeg die subsidie? Of wie heeft er een nieuwe positie gekregen? In Ons kent Ons houden we je op de hoogte van deze personalia. 

Je leest deze keer onder andere over de inauguratie van oud MCT-bestuurslid Nico van den Brink, dat Jop Wolffs de Van Deemter-prijs van de KNCV Sectie Analytische Chemie (SAC) voor de beste Master-afstudeerscriptie heeft gekregen, en dat KNCV-leden Remco Havenith en Claudia Filippi een NWO M2 subsudie ontvingen ter waarde van €745.000 voor hun project ‘Chemically insightful excited states via selected-valence-bond configuration interaction and quantum Monte Carlo’.

Bekijk de Ons Kent Ons

Donderdag 6 februari
Jong KNCV Café, 't Piepenhuis, Maastricht

Donderdag 8 februari
Avondlezing, De rol van chemie bij het bedrijven van een kerncentrale, Tio University of Applied Sciences, Utrecht

Donderdag 8 februari
Avondlezing, Waterstof uit zeewater, Sociaal Cultureel Centrum 't Clockhuys, Haren

Maandag 12 februari
Avondlezing, Klikchemie, Wijkcentrum De Brug, Schiedam

Dinsdag 20 februari
Avondlezing, Topologische materialen, Polymer Science Park, Zwolle

Dinsdag 20 februari
Avondlezing, Chemie door middel van quantumdesign, Avans Hogeschool, Den Bosch

Woensdag 27 februari
Masterdag, Next Step Master Day, Utrecht Science Park

Maandag 4-6 maart
Conferentie, 25th Netherlands' Catalysis and Chemistry Conference, Noordwijkerhout

Maandag 11 maart
Avondlezing, Iron as energy carrier, Wijkcentrum De Brug, Schiedam

Dinsdag 12 maart
Avondlezing, Cannabis van plant naar patiënt, Polymer Science Park, Zwolle

                      SABIC_logo.svgUnipat-BV-logo

De KNCV is ook te volgen op:

KNCV op Facebook        KNCV op Twitter        KNCV op LinkedIn        KNCV op LinkedIn

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de KNCV.

Adres:
Synthesium – Gebouw Castellum, Ingang C
Loire 150, Den Haag
070 3378790

www.kncv.nl

Copyright © 2023 KNCV, All rights reserved.
Bekijk in de browser
Klik hier om je uit te schrijven.