Verder: Onrust over plannen scheikunde; Denk mee tijdens de ALV

(25 april 2024) Volgende week ligt het C2W | Mens & Molecule magazine weer op de mat. Speciaal voor onze nieuwsbrieflezers lichten we hieronder alvast een paar online artikelen uit.

In reactie op het artikel van vorige maand, 'Het domweg verbieden van samenwerkingen is onverstandig’ van Van der Horst, Koper en Van der Molen, hebben Geert-Jan Kroes en Philipp Gramlich een tegengestelde mening naar voren gebracht. Zij betogen namelijk dat fossiele bedrijven voorrang geven aan de kortetermijnbelangen van hun aandeelhouders en zo de energietransitie tegenwerken. Voor universiteiten is samenwerking met deze partijen daarom geen optie, vinden Kroes en Gramlich. Ook lees je deze maand dat de effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen voor zwangeren nauwelijks is onderzocht, maar dat het eerste gerichte doseeradvies van Moeders voor Morgen Lareb een stap in de goede richting is.

Verder onthullen we het Nationaal Chemisch Erfgoed 2024; kunnen promovendi zich inschrijven voor de Spotlight Prijs pitch competitie; viert de Bossche Chemische Kring haar 70-jarige bestaan; en vind je onderaan meer verenigingsnieuws en de agenda.

Wij wensen je veel leesplezier.

Sinds 2018 erkent de KNCV locaties met een belangrijke rol in de geschiedenis van de chemie door middel van het Nationaal Chemisch Erfgoed. Dit jaar voegt het Concerthuis in Groningen zich tot de lijst van bijzondere panden. De scheikundige Sibrand Stratingh (1785 – 1841) heeft op deze plek tientallen lezingen en demonstraties gegeven, onder andere over zijn elektrische karretje - de eerste voorloper van de elektrische auto.

Op 13 juni vindt de officiële onthulling plaats in Groningen, een moment om deze erkenning te vieren. We nodigen je graag uit tussen 13.30 uur en 14.00 uur voor een kopje koffie of thee en een Groninger koek. Daarna staan verschillende lezingen op het programma om het Nationaal Chemisch Erfgoed 2024 in de schijnwerpers te zetten. Na afloop van de lezingen vindt de onthulling van de plaquette plaats met een proostmoment. De KNCV organiseert aansluitend de Algemene Ledenvergadering (ALV) voor haar leden, gevolgd door een buffetdiner.

Wil je aanwezig zijn bij de onthulling van het Nationaal Chemisch Erfgoed en/of meedenken en beslissen over de toekomst van de KNCV tijdens de ALV? Kom dan op 13 juni 2024 naar het Concerthuis in Groningen. Registreer je nu kosteloos voor deze bijzondere dag.

De bèta-vakverenigingen maken zich ernstige zorgen over de beperking van de ruimte voor het nieuwe ontwerp van scheikunde, natuurkunde- en biologieonderwijs. In een brief gericht aan ministers Robbert Dijkgraaf en Mariëtte Paul van Onderwijs, benadrukken KNCV, NNV, NIBI, Vereniging NLT en NVON dat de voorgenomen vermindering van de tijd voor scheikunde op havo en vwo een grote zorg is onder docenten en instellingen voor vervolgonderwijs. Ze willen graag in gesprek met de minister om dit probleem aan te kaarten.

Lees hier de brief

Are you an ambitious PhD student passionate about communicating your scientific discoveries? Here's an exciting opportunity to win €500 by showcasing your work at the Avond van de Chemie. During this theater evening, three participants will have the chance to showcase their research in a concise 3-minute pitch. The audience will select the winner, who will receive not only €500, but also the opportunity to produce an Eye-opener. Additionally, the two runners-up will each receive €250 for their outstanding performances.

Interested in joining? Create a concise and creative one-minute video introducing yourself and your research by the deadline of June 2, 2024. International PhD candidates based in the Netherlands are welcome to apply as well! Our jury will carefully select the three most compelling videos for the pitch session during the Avond van de Chemie. Take a look at the Spotlight Prize regulations for further details.

The Spotlight Prize is generously sponsored by Ardena, a fully integrated Contract Development & Manufacturing Organization (CDMO) with a core focus on bringing molecules to the clinic. Ardena is involved in the development of over 500 innovative pharmaceuticals. Are you interested in pharmaceutical development? Visit the career page and explore your opportunities.

De Bossche Chemische Kring (BCK) werd in 1954 opgericht en viert dit jaar haar 70-jarig bestaan. Samen met Galaxis, de vereniging voor sterrenkunde die dit jaar haar 90-jarig jubileum viert, zal deze mijlpaal worden gevierd op 29 mei om 19.30 uur in Avans Hogeschool. De vooraanstaande spreker bij dit evenement is prof.dr. Ewine van Dishoeck van de Sterrenwacht Leiden.

In deze boeiende lezing bespreekt Van Dishoeck hoe sterren en planeten ontstaan in de koude, ijle wolken tussen de sterren in onze Melkweg. Deze wolken blijken verrassend rijk te zijn aan water en organische verbindingen. Welke moleculen vinden we precies in de ruimte, hoe ontstaan ze, en hoe kunnen ze zich vestigen op nieuwe planeten?

De lezing is toegankelijk voor een breed publiek; voorkennis van astronomie of chemie is niet vereist. Als je deze inspirerende avond wilt bijwonen, meld je dan aan bij Ton Benders, secretaris BCK secretaris@b-c-k.nl.

Eén van de doelen van de KNCV is om jong, chemisch talent te ontdekken en aan te moedigen om een bijdrage te leveren aan de wereld van morgen. Dit doen we onder andere door het uitreiken van de Gouden Medaille, Gouden Vlam en Van Marumpenning. 

De KNCV Gouden Medaille is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers tot veertig jaar die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch onderzoek. Ken je iemand die in aanmerking komt voor de 'hall of fame' van de Nederlandse chemie? Meld jouw kandidaat dan aan voor 30 april!

De KNCV kent sinds 1987 de Van Marumpenning toe aan een individu of non-profitorganisatie die op een buitengewone wijze een significante bijdrage heeft geleverd aan de communicatie over chemie, life sciences, biotechnologie en procestechnologie naar een breed publiek. We kijken met name naar innovatieve communicatieactiviteiten met een positieve impact op de samenleving. Voordrachten kunnen tot 30 april 2024 worden ingediend.

De KNCV Gouden Vlam is de prijs voor het beste chemische mbo-afstudeerverslag. Kandidaten kunnen door hun begeleider worden voorgedragen. Het verslag dient onderzoek te beschrijven dat gelegen is op het terrein van de chemie, de levenswetenschappen, de procestechnologie of de (bio)moleculaire wetenschappen en is uitgevoerd in het kader van een opleiding aan een Nederlandse instelling. De nominaties voor de Gouden Vlam 2024 zijn geopend tot 30 juni. De Gouden Vlam wordt gesponsord door de VNCI.

Het bestuur van de sectie Soft Matter nodigt KNCV-leden uit om nominaties in te zenden voor de KNCV Van Arkelprijs, voor wetenschappelijk werk dat is voltooid in kalenderjaren 2022 en 2023. De Van Arkelprijs bestaat uit een oorkonde en geldbedrag van €2500 en wordt uitgereikt aan een jonge chemicus die hoogstaand wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de Anorganische en Fysische Chemie heeft verricht. 

Deadline voor inzendingen verlengd naar woensdag 15 mei. 

Nomineer jouw kandidaat

Het bestuur van de Nederlandse Procestechnologen organiseert op woensdag 22 mei a.s. een Algemene Ledenvergadering. Deze zal plaatsvinden bij Plant One Rotterdam (POR) in het Botlek-gebied en begint om 15.00 uur. Aansluitend op de vergadering staat er om ca. 16.30 uur een rondleiding op het programma waarbij je een uniek kijkje achter de schermen krijgt bij POR. Dit bijzondere innovatiecentrum biedt alle faciliteiten om op lab- en pilot-schaal innovaties te testen die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de (chemische) industrie. We sluiten het bezoek af met een informeel hapje en drankje met volop gelegenheid om te netwerken.  

De ALV is alleen toegankelijk voor NPT-leden, hieraan zijn geen kosten verbonden. De rondleiding bij POR en de afsluitende borrel staan ook open voor andere belangstellenden.  Interesse? Lees meer >>

Er lijkt geen ontkomen aan: AI. Maar hoe kunnen we daar binnen de biochemie, biologie en biofysica nu goed gebruik van maken? Rond dat thema organiseert de NVBMB op 30 mei haar voorjaarssymposium 'Exploring artificial intelligence and machine learning in biochemistry, biology, and biophysics', met keynote spreker Sanne Abeln (Universiteit Utrecht).

Het symposium vindt plaats in het TechMed Centre van de Universiteit Twente. Tijdens het symposium reikt de NVBMB de H.G.K Westenbrink-prijs uit aan Mandy Koopman, voor haar proefschrift "From cellular vulnerability to altered circuit activity". Tot slot vindt tijdens het symposium de jaarlijkse ALV plaats waar gestemd zal worden over het voorstel om Arjan Kortholt als bestuurslid, Roy van der Meel als penningmeester en Janine Post als voorzitter te benoemen.

Registreer je nu!

Deze conferentie werd georganiseerd door zowel de EFMC, European Federation for Medicinal chemistry and Chemical biology, als het ACS MEDI, the division of Medicinal Chemistry of the American Chemical Society. Het symposium was een succes, met een strakke organisatie en levendige sfeer. De variatie aan thema’s werd erg gewaardeerd, net als de career perspectives sessie.

Ook viel er een nationale dubbelslag te vieren; twee posterprijzen zijn in Eindhoven terechtgekomen:

  • ACS poster prize: Ansgar Oberheide (TU Eindhoven)
  • EFMC poster prize: Maxime van den Oetelaar (TU Eindhoven)

De MCCB prijs voor beste presentatie van jonge onderzoekers werkzaam in Nederland ging naar Irene Shajan van Wageningen University (op foto weergegeven) voor haar lezing Potent Bispecific T Cell Engagers Obtained by Tyrosine Click Chemistry. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, en behelst naast een fraaie oorkonde een beurs om deel te nemen aan het EFMC-Young Medicinal Chemists Symposium in september in Rome.

Maandag 13 mei

Avondlezing '3D Karakterisering van nanodeeltjes onder realistische omstandigheden'
📍 Schiedam

Dinsdag 14 mei

11th Life Science Symposium, Altering Evolution
📍 Delft

Dinsdag 14 mei

Avondlezing 'Astrochemie'
📍 's-Hertogenbosch

Donderdag 16 mei

Avondlezing 'Natuurlijke smaakstoffen'
📍 Zwolle

Maandag 27 mei en dinsdag 28 mei

Brightlands Polymer Days: to bond or not to bond
📍 Geleen

Dinsdag 28 mei

Labtechnology 2024: Analytical Solutions
📍 Ede

Dinsdag 28 mei

NBV Genomics Event 2024
📍 Utrecht

Dinsdag 28 mei

Avondlezing 'Tatoeages - onschuldige decoratieve trend of gevaar voor de gezondheid?'
📍 Haarlem

Donderdag 30 mei

NVBMB Spring Meeting 2024
📍 Enschede

Vrijdag 31 mei

Dutch Peptide Symposium 2024
📍Amsterdam

                      SABIC_logo.svgUnipat-BV-logo

De KNCV is ook te volgen op:

KNCV op Facebook        KNCV op Twitter        KNCV op LinkedIn        KNCV op LinkedIn

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de KNCV.

Adres:
Synthesium – Gebouw Castellum, Ingang C
Loire 150, Den Haag
070 3378790

www.kncv.nl

Copyright © 2023 KNCV, All rights reserved.
Bekijk in de browser
Klik hier om je uit te schrijven.