Over Gisten, genen en biobrandstoffen

Gisten, genen en biobrandstoffen

Avondlezing door prof.dr. Jack Pronk georganiseerd door de Chemische Kring Midden Nederland.

Samenvatting
De mensheid maakt al vele millennia gebruik van bacteriën, schimmels en gisten voor de productie van een grote verscheidenheid van producten. Aanvankelijk werd daarbij alleen geput uit de gigantische verscheidenheid van micro-organismen die ons door de natuur wordt aangeboden. In de afgelopen eeuw zijn wetenschap en industrie er steeds meer toe overgegaan om in te grijpen in het genetisch materiaal van micro-organismen. Producten van genetische gemodificeerde micro-organismen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Recente doorbraken in de synthetische biologie openen nieuwe mogelijkheden voor snelle, uitgebreide genetische modificatie (“genome editing”), onder andere door toepassing van de nieuwe, revolutionaire CRISPR-techniek. Deze doorbraken kunnen niet alleen worden ingezet voor modificatie van het DNA van micro-organismen, maar ook voor dat van planten en zoogdieren – waaronder de mens. Dit roept niet alleen technische uitdagingen en mogelijkheden, maar ook interessante ethische vragen op.

Mijn onderzoek aan de TU Delft richt zich op het begrijpen en verbeteren van bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae), een micro-organisme dat o.a. op zeer grote schaal wordt toegepast voor de productie van biobrandstoffen. Aan de hand van voorbeelden uit ons onderzoek zal ik illustreren hoe we genetische modificatie, genetische modificatie en ook het lezen (“sequencen”) van DNA kunnen gebruiken om bakkersgist geschikt te maken voor nieuwe toepassingen in de industrie. Dit onderzoek is vaak in nauwe samenwerking met industriële partners. Indien de tijd het toelaat zal ik ook ingaan op de uitdagingen en voordelen van het intensief samenwerken van universitaire en industriële wetenschappers.

Curriculum vitae
Jack Pronk is professor in Industrial Microbiology and head of Department of Biotechnology at TU Delft. His research aims to understand and improve microbial performance in industrial processes and integrates quantitative physiology, genomics, synthetic biology and evolutionary engineering.  Jack (co-)authored 270 scientific publications and is an inventor on 25 patent applications. Results from his team’s research on engineering of yeast for biofuels production from agricultural waste streams and for increased product yields on sugar feedstocks are applied at industrial scale.

From 2003-2014, Jack led the Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation, a Netherlands-based Centre of Excellence. In 2015 he was awarded the TU Delft Best Professor Award (“Leermeesterprijs”), in 2018 he received the Metabolic Engineering Award and in 2019 the Stevin Prize, the highest distinction for application-inspired research in the Netherlands.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar chemdorpjwj@hotmail.com