Over Nimeto Verfmuseum

Nimeto Verfmuseum

Excursie georganiseerd door de Chemie Historische Groep.

Vakschool Nimeto in Utrecht heeft in de kelder van het gebouw een museum met oude schildersgereedschappen en attributen. In het museum  is een ingerichte werkplaats anno 1900. De collectie is ontstaan door schenking van oud-docenten en bedrijven en wordt door schenkingen nog verder uitgebreid. De school bestaat meer dan 90 jaar en mede daardoor is de collectie redelijk compleet en de uitgebreidste op dit gebied van Nederland.
Zie: https://sites.google.com/site/nimetomuseum/museum-en-archiefbibliotheek.
Naast een uitgebreide collectie voorwerpen uit de schildershistorie is er een Archief-bibliotheek met ongeveer 3000 titels. Op de site van Nimeto 'www.nimeto.nl' staat rechts onder een link naar Aura. Hier zijn alle titels te vinden door middel van een trefwoord. Tijdens het bezoek zijn boeken van de Archief-bibliotheek in te zien maar ze worden niet uitgeleend. De boekencollectie van het Schildersmuseum van het buitenmuseum van Enkhuizen met ruim 500 titels is ook ondergebracht in de Archief-bibliotheek.

Daarnaast zullen er twee historische lezingen worden gehouden (zie onder)!

Inschrijving vóór 29 april 2017 via de KNCV-website via de volgende link: chg.kncv.nl/nimeto. Het maximum aantal deelnemers is beperkt tot 40.

Openbaar vervoer:
- Bus lijn 8, halte J. van Galenstraat. Vanaf hier is het ca. 5 min. lopen, via de Huizingalaan. Voorbij de spoorwegovergang ziet u links het Nimeto liggen.
- Buslijn 77 richting Bilthoven, halte Sartreweg. Vanaf hier is het 2 min. lopen.
http://9292.nl/reisadvies/station-utrecht-centraal/utrecht_smijerslaan

Met de auto: 
Gebruik deze link

Inlichtingen: Ernst Homburg – e.homburg@maastrichtuniversity.nl

Programma
13.00 Ontvangst met koffie
13.30 Maartje Stols, “Het schoonste wit. Schildersrecepten voor methoden om de kwaliteit van loodwit te verbeteren”
14.00 Ernst Homburg, “Het kastje van Hafkenscheid: een collectie schildersmaterialen uit de vroege 19de eeuw”
14.30 Vragen en discussie, gevolgd door een korte pauze.
15.00 Rondleiding door het museum en de bibliotheek.
16.00 Afsluiting

De sprekers

Dr. Maartje Stols-Witlox
Docent restauratie van schilderijen aan de Universiteit van Amsterdam, en coördinator van master opleiding conservering van schilderijen. Zij studeerde kunstgeschiedenis in Leiden, schilderijenrestauratie in Maastricht (SRAL), en promoveerde in 2014 aan de UvA op het proefschrift Historical recipes for preparatory layers for oil paintings in manuals, manuscripts and handbooks in North West Europe, 1550-1900: analysis and reconstructions. Zie: http://dare.uva.nl/search?metis.record.id=430263. Zij is gespecialiseerd in de reconstructie van historische schildersrecepten door middel van historisch verantwoorde materialen.

Dr. Ernst Homburg
Hoogleraar geschiedenis van wetenschap en techniek, Universiteit Maastricht. Studeerde scheikunde in Amsterdam (VU + UvA) en promoveerde in 1993 in Nijmegen op het proefschrift Van beroep ‘Chemiker’: De opkomst van de industriële chemicus en het polytechnische onderwijs in Duitsland (1790-1850). Werkt aan boek over de Collectie Hafkenscheid samen met Dr. Ineke Pey, kunsthistorica.

Prijzen

Kosten deelname excursie:

- leden CHG-KNCV: € 10,-
- niet-leden: € 15,-

Inschrijving vóór 29 april 2017 via de onderstaande knop. Het maximum aantal deelnemers is beperkt tot 40.

Registreer hier!