Over Rotaxanen als redox-mediatoren in moleculaire zon-naar-brandstof fabriekjes

Rotaxanen als redox-mediatoren in moleculaire zon-naar-brandstof fabriekjes

Avondlezing door prof.dr. J.H. van Maarseveen georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Rotaxanen als redox-mediatoren in moleculaire zon-naar-brandstof fabriekjes

Samenvatting
Begin deze eeuw werd voor het eerst de unieke structuur van lasso peptiden opgehelderd. Ondertussen zijn er vele tientallen verschillende geïsoleerd met soms spectaculair compacte structuren en interessante biologische activiteiten. Tot op heden zijn ze synthetisch volkomen ontoegankelijk gebleken en wellicht zal dat ook altijd zo blijven, een unicum tegenwoordig voor een natuurstof. Op het Amsterdamse laboratorium geven we de strijd niet op en is al veel nieuwe methodologie ontwikkeld om moleculaire knopen te leggen. Als spin-off van dit onderzoek werken we momenteel aan artificiële fotosynthese voor de productie van bijvoorbeeld waterstofgas.

GCK-Maarseveen-fig

Curriculum Vitae
GCK-MaarseveenJan van Maarseveen werd geboren in 1963 te Enschede en heeft na een prachtige jeugd in Twente scheikunde gestudeerd te Nijmegen alwaar hij ook gepromoveerd is in de synthese van natuurstoffen. Na een aantal jaren in de research van de farmaceutische industrie werkzaam te zijn geweest begon hij zijn academische loopbaan in 1999 op de UvA. Momenteel is hij hoogleraar bio-geïnspireerde organische synthese.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Bent u geen lid van de CKZ maar wel geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar (ckzsecretariaat@gmail.com). Wij sturen u dan toekomstige convocaties toe. Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden? Neem dan ook contact op met Jenneke Pandelaar. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €17,50/jaar bij automatische overboeking.